Kurkuma je pri nas precej dobro poznana začimba. Sicer pa prihaja z Vzhoda in je specifične rumene barve. Prav tako se kurkuma ponaša z izjemno specifičnim okusom in vonjem. Manj poznano pa je dejstvo, da je tovrstna začimba v indijski tradicionalni medicini že več tisočletij poznana kot ena od najbolj zdravilnih zelišč.
Poleg tega, da je kurkuma poznana kot povsem samostojna začimba, je prav tako ena od sestavin začimbne mešanice kari oziroma curry. Praviloma predstavlja več kot tretjino tovrstne mešanice in ji daje tipično rumeno barvo. Sicer pa so začimbo v zgodovini neredko imenovali tudi kot indijski žafran. Njena posebnost je na primer tudi ta, da ni topna v vodi, dobro pa se topi v alkoholu ter maščobi.
Pozitivne lastnosti kurkume
Dejstvo je, da se kurkuma ponaša s kar nekaj izjemno pozitivnimi lastnostmi. Blagodejno vpliva na naše srce in ožilje, spodbuja proizvajanje krvnih celic ter vpliva na boljšo kakovost krvi, učinkovito deluje proti bakterijam in virusom, pozitivno vpliva na telesno odpornost, pomaga pri prebavljanju preveč mastne hrane, skrbi za boljše zdravje jeter, blaži vnetja dihal.
Prav tako kurkuma odlično pomaga pri težavah z alergijami, deluje kot antioksidant, uravnava naravno ravnovesje pri koži, onemogoča shranjevanje ter kopičenje odvečnih maščob v telesu.
Kurkuma kot odličen dodatek k jedem
Večina ljudi meni, da jih kurkuma oziroma njej okus še najbolj spominja na mešanico med pomarančo ter ingverjem. Je namreč malce grenka pa tudi sladkasta, obenem pa še rahlo pekoča. Vsebuje kurkumin, obenem pa tudi rudnine, kot sta na primer železo in mangan, vitamin B6, mineral kalij ter zelo veliko vlaknin.
Dnevno naj ne bi zaužili več kot ene čajne žličke kurkume, kar je približno 3 grame. Pri nas je kurkuma na razpolago v obliki prahu, ponekod po svetu pa se prodaja lahko celo v obliki korenine.